toggle menu

Ny skön trepoängare efter vilda västern-upplösning

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 år sedan.

Dagens hemmamatch liknade länge den förra, mot Mallbacken. Bajen fick hål på gästerna i kraft av Lawlaw Nazeris första Elitettan-mål, men där upphörde beröringspunkterna. Borgeby utjämnade direkt efter paus – och de avslutande 20 minuterna blev späckade. De grönvita vann lite turligt det skedet med 3-1 och därmed matchen med 4-2. Bra lag har ju marginalerna med, och Hammarby är bra för närvarande.

Med Emma Jansson avstängd fick Alma Nygren inleda framåt ihop med Emilia Larsson, inför 575 regntrotsande på Hammarby IP. Bajen tog tag i taktpinnen direkt och de två första målmöjligheterna dröjde bara två minuter. Först hängde skånskornas keeper Anna Mårtensson tvätt på högerhörnan från en annan spelare som fick chansen i manfallet; Lawlaw Nazeri. Nygren uppfattade dock inte att bollen damp ner med nätet vidöppet. Hörnan blev dubbel och Lotta Ökvist lyfte in andrabollen från sin vänsterkant – mot bortre ytan, där Nazeri drog nytta av att en Borgeby-spelare blivit liggande och upphävde offsiden. Ytterns första halvvolley för dagen skickades i ribbans överkant.

Bortsett från att bortalagets Rebecka Holm stod för ett par distansförsök som höll Britta Gynning vaken i Hammarby-buren var matchbilden fortsatt enahanda, och 18 minuter in skapade de grönvita nästa dubbelchans. Först vann Hanna Lundkvist bollen till höger och fördelade till Nazeri, som i sin tur såg Ökvists kantlöpning. Inspelet fick Larsson tag i, men hon tvingades ur vinkel och fick söka Felicia Saving i halvmånen – hennes direktavslut smet utanför. Duellen på mittplan efter insparken vann Saving, och efter ett par snabba kombinationer med Nazeri nöp ”Lalle” oannonserat till. Vänsteravslutet fick hjälp ur Mårtenssons räckvidd och in i bortre burgaveln av studsen kring straffpunkten – 1-0.

Islossning som i Kalix? Nja, tvärtom. Borgeby visade upp ett starkt duellspel, som ledde till att man både gjorde det trångt för Ellen Gibson och Saving på innermittfältet, och även kunde spela sig fram till ett knippe nästanlägen. Samtidigt hade Emilia ett par desto mer hundraprocentiga möjligheter att ordna 2-0. Dels knappa halvtimmen in när hon bröt högt upp i planen och forsade fram innan hon avslutade utanför, och dels fem minuter senare efter ett nytt galant anfall, återigen med Ökvist-inspel till skottläget. Larsson sköt direkt, men väl rakt på målvakten, dock skulle utdelningen komma i andra halvlek för anfallaren.

Av de avslutande 45 minuterna var de två första motiga för grönvitt vidkommande. Precis som herrarna mot ÖFK senast anföll Hammarby igång andra halvlek, med åtta spelare på mittlinjen som störtade fram efter avspark, en variant som inte bar frukt. Varken då – eller när avsparken efter 1-1-målet togs. Denna kvittering fick Borgeby till omgående, redan i 48:e, efter ett inkast till vänster. Mathilda Holmbergs höjdboll var nog tänkt som ett inlägg, men bollen seglade in i bortre burgaveln.

Bajens tränarstab dröjde inte längre än fem minuter med att skicka in Louise Lillbäck, som ju anslöt till denna träningsvecka, efter att ha kritat på för klubben i december och avslutat studierna i USA. Lägligt med tanke på frånfallet i anfallsbesättningen – och Bollstanäs-värvningen grep sannerligen tillfället på bästa sätt, även om hon inte var direkt involverad i de första 2-1-halvlägena. Vid dessa nickade Elin Bergkvist i det skånska täcket efter Larssons vänsterhörna, medan Ökvist skickade en frispark över där det nog blivit farligare om Saving dessförinnan fått bollfördelen.

Med knappa halvtimmen kvar hade lagen varsin jättechans att ta ledningen. Ett BFK-inspel från höger nävades av Gynning och styrdes via Julia Ekholm, rakt till 1-1-skytten som fick vidöppet mål. Men då lyckades högerbacken resa sig och målvaktsrädda Holmbergs avslut med kroppen framför mållinjen. Halvannan minut därefter friställdes Lundkvist av Larsson, men hon avslutade utanför Mårtenssons bortre stolpe.

Istället skulle matchen avgöras i 72:a, då Emilia som ju gjorde mål i premiäromgången äntligen fick näta på nytt. Upplösningen låter sig knappt beskrivas så här, utan gör sig bättre i HTV-höjdpunkterna här intill. Men HIF hade alltså marginalerna med sig – och nätade två gånger om i kontringar sedan Borgeby haft jättechanser. BFK-inhopparen Ilirjana Ademi träffade stolpen efter en tilltrasslad situation – Hammarby vann tillbaka bollen och Lillbäck nådde Saving som friställde Larsson, där det behärskade och vackra avslutet skickade upp bollen i första krysset.

I 79:e byttes sedan Filippa Graneld in då Nazeri spelat färdigt, och yttern hann göra avtryck redan i 81:a, då hennes dragning gav Larsson utrymme att spela in till en ren Lillbäck. Målvakten fotparerade debutantens avslut, men på returen hade Saving tid för flera tillslag då 3-1-bollen sattes dit i öppet mål. Avgjort? Nej, Julia Welin reducerade i 84:e, välplacerat från centralt läge då Bajen onödigt slappnat av.

Och i 89:e nåddes kulmen på dramatiken – efter en bortahörna såg Ökvist ut att få det fjärde avslutsförsöket i röran på armen. Signalen uteblev, och… Bajen ställde såklart om. Graneld noterades för sin första ”poäng” då hon såg att Lillbäck var på väg att löpa sig fri, och debuten kröntes med ett hårt avslut under Mårtensson. Avgjort…? Ja, nu så. Bortatränaren visades upp på läktaren medan Isak Dahlin kunde andas ut och räkna hem fjärde raka segern.

Statistik, HIF-BFK 4-2 (1-0):
Avslut 19-15 (10-5)
På mål 7-7 (3-1)
I ram 1-1 (1-0); Nazeri 3′, Ademi 72′
Hörnor 6-9 (2-5)
Frisparkar för 8-6 (5-4)
Gult 1-0 (1-0); Lundkvist 43′
Offside 1-0 (0-0)