toggle menu

28. Raiza Santos da Silva

Raiza Santos da Silva, eller Raiza kort och gott, föddes den 25 maj i Rio de Janeiro och fyllde således 30 år i våras. Inledningsvis tillbringades karriären i högstaligan Campeonato Brasileiro hos vad som jämförelsevis är en kvartersförening, orangeblå-skrudade Duque de Caxias FC, där två säsonger föregick en kortare sejour hos CR Vasco da Gama.

 

Genombrottet kom hos en annan storklubb i Rio, CR Flamengo. Raiza blivit mästare i Rio-mästerskapet Campeonato Carioca tre år i följd med Rubro-Negro, och stänkte dit nio mål på 18 seriematcher säsongen 2019. Den målproduktionen bäddade för ett äventyr på andra sidan Atlanten – i vinterfönstret värvades Raiza av katalanska RCD Espanyol för spel i spanska Primera División.

 

Under den rumphuggna 2019/20-säsongen blev det bara fem framträdanden fördelat på hos Periquitos för Raiza, som tröstmålade i bortamötet med Real Sociedad när hon höll sig framme och knoppade dit en högerhörna. Nu väntar alltså en ny europeisk uppgift för den välväxta anfallaren, när Raiza till att börja med spelar resten av 2020 i Bajen.

 

Hammarby Fotbolls sportchef Johan Lager om värvningen:
– Säsongen är ju lång och vi har inga sommaruppehåll. Och som vi nämnt tidigare har Frida Thörnqvist en långtidsskada och även Jonna Ståhl är borta resten av året. Nu vet vi också med säkerhet att Filippa Graneld har lämnat oss, varvid vi känner behovet av att fylla på och ersätta henne på de offensiva positionerna.

 

– Här kommer då Raiza in, och vi tycker att det är lättare nu under säsongens gång att veta vilka egenskaper man letar efter, för att komplettera truppen. Och vi tror att Raiza kommer att bidra med andra egenskaper som gör att vi dels förhoppningsvis kan bli bättre, men som även ger oss möjligheten att använda olika spelare på olika positioner i olika matcher utifrån vad som passar oss bäst.

 

– Raiza är en reslig, vänsterfotad och snabb spelare. Vi tror att hon kommer att göra oss ännu vassare inför hösten. Det känns dessutom vältajmat att hon har landsmaninnan Carol på plats, kring själva acklimatiseringen på och utanför planen.

Raiza stats

Statistik 2024 MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR
Statistik (karriär) MATS STA INB UTB MÅLM PASA VARG UTVR

Raiza facts
Ålder 34
Position Anfallare
Nationalitet Brasilien