Julkalendern – Lucka 3: Första derbyt sedan återkomsten

Den grönvita supporterkulturen firade stora triumfer under årets säsong. Det blev nya publikrekord, och inte minst såg Tifogruppen till att vi fick njuta av en radda fantastiska tifon på våra läktare. Som en hyllning till vår publik i allmänhet och den grönvita tifokonsten i synnerhet ägnar vi årets julkalender åt några av de tifon vi fått uppleva genom åren. I den tredje luckan hittar vi det första allsvenska derbytifot efter återkomsten till Allsvenskan.

Hammarby – Djurgården, 13 april 2015

2015 var vi äntligen tillbaka i Allsvenskan, och därmed väntade åter de efterlängtade derbyna. Redan i tredje omgången var det dags, och över hela norra kortsidan vecklades en enorm flagga med tre klassiska återkommande figurer i supporter- och tifosammanhang ut.

Tuffe Viktor i Bajenmundering, Vraket och Söderbusen (ritad av Assar-skaparen Ulf Lundqvist) har en kväll på Söder där de tydligen stött på ett par märkliga figurer, och längs långsidorna bildades grönvitt rutmönster med hjälp av mosaikark.

Johanna Lundberg / Bildbyrån

Matchen i sig skulle bli en modern klassiker som satte en på 10-talet trevlig trend – att vända och vinna derbyn mot Djurgården.

Blåränderna tog ledningen efter att ha kontrat in 1-0 i första halvlek (direkt efter att Erik Israelsson och Linus Hallenius haft jättelägen). Men i andra halvlek blev det uppvisning av Kennedy Bakircioglu och Nahir Besara. I den 55:e minuten fick Kennedy kalasträff från straffområdets högra hörn, och fem minuter senare gjorde Nahir ett närmast osannolikt mål (se sammandraget nedan).

Och efter det dansade Bajensupportrarna ut och firade längs samma gator som Tuffe Viktor, Vraket och Söderbusen.

Hjälp Tifogruppen fortsätta sitt fantastiska arbete – bli månadsgivare.

Eller bidra genom – Swish: 123 662 5438 / Bankgiro: 154-2158.