toggle menu

Samhällsmatchens spontanfotboll fortsätter att locka besökare

Av Redaktionen, Publicerat för 1 år sedan.

På över 200 genomförda aktiviteter, under perioden oktober till mars, har Samhällsmatchen tillsammans med lokala aktörer haft över 6 200 besökare till våra hallar i södra Stockholm. Detta innebär en ökning på 15% jämfört med fjolåret och fler tjejer har börjat hitta till spontanfotbollen.  

 

Nu är säsongen 22/23 av Samhällsmatchens spontanfotboll avslutad och det syns att behovet fortfarande finns kvar i många orter där projektet verkar. En positiv nyhet denna säsong är att tjejerna i allt högre grad börjat hittat till aktiviteterna. En anledning till detta är att det har rekryterats fler kvinnliga ledare. Under de första tolv veckorna på året genomfördes 110 aktiviteter i elva olika hallar. Totalt har 3 453 besökare, varav 8% (286) tjejer, varit med och sparkat boll i någon form. Snittet på totala besökare har ökat vilket innebär ett snitt på 31 besökare per tillfälle. De fritidsgårdar som Samhällsmatchen samarbetar med har, som ett resultat av vårt långsiktiga samarbete, kunnat engagera sig mer i aktiviteterna och på ett tydligare sätt synliggöra samarbetet. 

 

– Den stora framgångsfaktor i år är de lokala sportcheferna, som har varit med i loopen från start och gjort ett fantastiskt arbete i att aktivera ledare ute i hallarna. Tack vare samarbetet med staden har vi lyckats lägga mer resurser i ledarskapet på plats dessa helger, säger Miro Hristov, verksamhetsledare för spontanfotbollen. 

 

Våra mest besökta förorter under våren är Bredäng och Sätra där Samhällsmatchen haft spontanfotboll varannan vecka. Här har det varit ett snitt på 42 deltagare (52 deltagare i Bredängshallen och 31 deltagare i Sätraskolan gympahall) på kort tid. Det har visat sig att aktiviteterna har lockat ungdomar från olika orter runt om i staden och inte bara där de bor. Genom att ungdomarna besöker varandras stadsdelar har det byggts broar mellan områdena på södra sidan av staden. Något som många fritidsledare också sett som en positiv utveckling. 

 

Jag tror det har med hallen att göra och det engagemanget som vi visar tillsammans med Samhällsmatchen och vi från gården. Så det här är väldigt lyckat, säger Alexander Lundquist, verksamhetsutvecklare i Skärholmens stadsdelsförvaltning och fritidsledare i Bredängs fritidsgård. 

 

Spontanfotbollens fortsatta utmaningar är att locka fler tjejer samt att rekrytera fler äldre ledare som vill vara med och hjälpa till. Dels för våra aktiviteter med också för att skapa en bättre förståelse kring vad som händer runt omkring hallarna innan och efter vår aktivering. Nytt för i år är att Samhällsmatchen har börjat med överenskommelser mellan stadsdelarna och föreningen, vilket har lett till en ökad kvalitet och tydlighet kring hur vi kan skapa trygga mötesplatser för ungdomar på hemmaplan. Sammanfattningsvis har det varit en fin start på året med Samhällsmatchens spontanfotboll. Ambitionen är att fortsätta erbjuda fotboll i hallar för ungdomar under nästa säsong. 

 

Spontanfotbollen höll till i följande orter under säsongen 2022/2023: Bagarmossen, Bredäng, Enskede, Henriksdal, Kärrtorp, Fisksätra, Skarpnäck, Sätra, Årsta, Älvsjö och Älta.  

 

Läs mer om verksamheten här! 

 

Foto: Hammarby Fotboll

 

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS