toggle menu

Skön 3-1-vinst efter en tuff andra halvlek

Av Tilde Ede, Publicerat för 1 år sedan.

Dagens hemmamatch skulle sluta i ännu en trepoängare. Segern var dock inte helt självklar men säkrades i slutminuterna. Bajen klev ut i paus med ledning i ryggen efter en distinkt halvlek med grönvitt övertag. I andra halvlek stod Kalmar upp bättre och gjorde det svårare att skapa chanser framåt, Hammarby fastnade betydligt lägre i plan. Motståndarlaget fick sedan till en reducering och var tätt därefter nära en kvittering med en ribbträff. Även fast HIF var nära att utöka flertalet gånger skulle den grönvita segern inte säkras förens i slutminuten när Tesfaldet Tekie satte 3-1 från långt håll.

Det var ett mestadels ungt Bajen som ställde upp i dagens hemmamatch på Tele2 Arena. Inför 21 132 på läktarplats togs sedan ännu en grönvit trepoängare efter en delvis svårspelad match. Den första halvleken dominerade Hammarby och redan i den fjärde matchminuten skapades den första målchansen när Nahir Besara slog en fin djupledsboll till vänster där Viktor Djukanović kom springandes. Han fick sedan med sig bollen in i straffområdet men kom i en konstig vinkel som gjorde skottet svårsstyrt, yttern fick dock iväg avslutet men där det tog i yttre målburen.

Kort därefter fick Kalmar till ett snabbt anfall efter ett misslyckat uppspel. En felvänd Nahom Girmai spelade ut bollen till Romario Pereira Sipiao som i sin tur slog ett inlägg genom grönvitt straffområde som Markus Karlsson tvingades styra ut till hörna. Efter detta fick Bajen åter kontroll och skapade flertalet fina anfall. 1-0-målet kom sedan efter ett misslyckad rödvitt uppspel som Alper Demirol bröt på mittplan. Han lirade upp bollen på ett tillslag till Nahir Besara som djupledsspelade Jusef Erabi, där han placerade in bollen distinkt till höger om Jakob Kindberg.

Efter ledningsmålet fortsatte Bajen spela med energi och bara tio minuter senare spelade Markus Karlsson fram bollen i mittplan till Djukanović som vek in i straffområdet men sköt i stolpen. Därefter hade HIF det stundtals lite kämpigt uppspelsmässigt och slarvade bort en del bollar, Kalmar skapade å sin sida inte något på chanserna. Men Hammarby återhämtade sig, Fredrik Hammar vann boll efter ett rödvitt inkast och vände spelet via Joel Nilsson på mittplan. Laget flyttade upp och spelade i sidled längst med mittlinjen. Nahir Besara slog sedan fram en hög boll mot Djukanović som spelade snett inåt bakåt till Alper Demirol som avlossade på ett, men där det inte var några problem för Kindberg att stå emot. Därefter gjorde Edvin Kurtulus en liknande aktion som sist när han spelade upp en långboll mot straffområdet mot återigen, Djukanović, som vek in dylikt det tidigare stolpskottet, men denna gång styrde han bollen till höger om Kindberg som inte nådde hela vägen ut, 2-0.

Precis innan pausvisslan var det lite stökigt i grönvitt straffområde när backlinjen hade svårt att få bort bollen, men där Johan Karlsson till slut sköt en bit utanför mål. Andra halvlek startade motigt för Hammarby när Kalmar direkt skapade sig ett läge, där bollen spelades in i straffområdet men Oliver Dovin fick till slut täckte ut den till hörna. Därefter vek inbytte Jacob Trenskow in från högerkanten och fick till ett avslut som tvingade Dovin att sträcka ut ordentligt och styra ut bollen, återigen till en hörna.

Efter att Kalmar haft tryck mot grönvitt straffområde återhämtade sig Bajen och fick åter kontroll över spelet. Däremot var det inte lika smidigt som i första halvlek, Kalmar vann stundtals boll på mittplan och kunde ställa om. Simon Strand hittade ett par gånger ut fint tvärsöver till Joel Nilsson på högerkanten. I den 57:e minuten var Bajen iskalla åt båda mål då Oliver Dovin först slog en passning intill målområdet mot Shaquille Pinas som var nära pressad av en rödvit. Han fick dock kontroll över bollen och drev några meter upp mot plan för att sedan spela vidare till Nahir Besara som slog en djupledsboll till en springandes Djukanović som i sin tur chippade bollen för Kindberg, bollbanan såg lovande ut men styrdes retsamt utanför vänsterstolpen. Besara hade därefter ett fint läge när han kom igenom på mittplan, men fick inte riktigt rätt träff på skottet som även det gick utanför.

I den 63:e minuten skulle nästa läge komma, då Shaquille Pinas ryckte ifrån på vänsterkanten och väggade sig fram med hjälp av Viktor Djukanović. Pinas slog sedan en fin boll bakom Kalmars baklinje till höger där Nilsson kom springandes. Bollen nådde honom lagom till att Kindberg hunnit fram och lyckades styra bort Nilsson från att avsluta.

Med kvarten kvar slarvade Hammarby på mittplan och Kalmar snodde åt sig bollen. Mileta Rajović spelade då fram Noah Shamoun som kyligt reducerade i bortre hörnet. Tätt därpå skapade motståndarlaget ett nytt anfall och Nahom Girmai slog ett högt inlägg som nickades undan av Simon Strand. Returen tog sig ut till Simon Skrabb som drog till på volley, skottet styrdes då i ribban och framför mållinjen, efter en tilltrasslad situation fick Dovin fast bollen.

I den 88:e minuten tryckte sig Erabi igenom två Kalmar-backar på mittplan och skapade ett friläge åt sig själv. Här hade han inbytte Adi Nalić med sig till vänster och valde att spela bollen precis förbi Kindberg. Passningen blev dock aningen brant för Nalić att göra något med och andra halvleks klaraste grönvita chans ledde till slut till hörna.

Trots en nära kvittering och flertalet chanser att utöka slutade ordinarie tid 2-1. Det var istället på den sista av de nio tilläggsminuterna som den grönvita segern skulle säkras. Kindberg står kvar högt efter en KFF-frispark när Hammarby snabbt vann boll och spelade sig igenom ett spretigt Kalmar kunde Tesfaldet Tekie hårt lobba från mitten av motståndarnas planhalva, pricksäkert i mål.