toggle menu

Svängigt men kontrollerat när HIF slog serieledaren

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Elfsborg kom till huvudstaden med den allsvenska förstaplatsen i behåll, men i lite småknackig form. Hammarby på bortaplan är heller ingen tacksam uppgift och boråsarna skulle också behöva åka hem tomhänta, efter böljande och intensiva men relativt chansfattiga 95 minuter. Tungan på vågen blev sekvensen tio minuter innan paus, då Oliver Dovin först klarade Jesper Okkels friläge och Adi Nalić alldeles därpå förvaltade sitt med en chipp.

Bildbyrån

Bajen, fortsatt 3-5-2- eller 5-3-2-formerat och med Nathaniel Adjei centralt där bak i avstängde Edvin Kurtulus ställe, öppnade matchen bäst – frampiskat av högljudda läktare. Markus Karlssons och Nahir Besaras kombinationsspel till höger i offensivt straffområde gav, redan två minuter in, ett andrabollsläge för Fredrik Hammar som dock fick för mycket fot under sin halvvolley. Tre minuter därpå vann Loret Sadiku ett motlägg mot Michael Baidoo mitt på egen planhalva och fick dessutom iväg en fin djupledsboll mot Jusef Erabi. Anfallaren kom den här gången lite ur högervinkeln och sköt utanför bortre stolpen. Tonen var likväl satt – det här skulle varken bli en walk eller ett party in the park för serieledaren.

Fortsättningsvis rycktes halvleken sönder något då såväl Erabi som Besara behövde medicinsk tillsyn. Elfsborg visade sedvanlig giftighet i omställningarna, men fick få sådana lägen mot ett Hammarby som uppträdde kontrollerat. 20 minuter in kunde ändå Jeppe Okkels ta sig fram till vänster med båda anfallskamraterna stationerade i boxen, men då läste Mads Fenger inspelet och bröt det till hörna. Hammar svarade med ytterligare ett halvdistansavslut, som den här gången var ganska nära att smita in.

Dryga halvtimmen in hittade Adi Nalić och Simon Strand ett vägvinnande samarbete på sin vänsterflank. Markus Karlsson tog ner bollen på motsatt sida i straffområdet och fick bra träff på sin halvvolley, som dock gick rakt i pallet på Erabi. Nästa halvchans blev Adjeis, då han kom upp bra på frisparken som Hammar ordnade och Besara levererade, dock utan att kunna styra nicken rätt. Prickfri var ”Natty” däremot defensivt ihop med likaledes solida Fenger och Shaquille Pinas, ett tidigt gult kort till trots. Och offensivt var det fortsatt främst grönvitt sett till chansproduktion.

Det första riktigt saftiga läget var emellertid Elfsborgs. Efter den snabba igångsättning som följde på Bajens frisparksläge rann Okkels igenom till vänster och tog sig in i straffområdet för en mot en-duell med Oliver Dovin – eftersom han inte såg hur Alexander Bernhardsson vrålade med sitt öppna mål vid bortre stolpen. Dovin benparerade danskens skott – och 75 sekunder senare fick istället hans målvaktskollega vittja nätet. Sadiku vann sin duell, Erabi likaså – och Besara friställde Nalić, där den långa passningen och löpningen tajmade lika vackert som Adis chippavslut över utrusande Valdimarsson studsade retfullt sakta i nät. Resten av halvleken spelades kontrollerat av och efter att en oerhört tilltrasslad situation avslutat tilläggstiden var den över.

Bildbyrån

Andra halvlek blev… också kontrollerad, och mer chansfattig. På sin plats i uddamålsledningen mot topplaget, vilken ju stod sig. Utökat hade det dock kunnat bli redan några minuter efter avspark. Nalić snodde då åt sig bollen nere till vänster i gästernas uppspelsfas och Hammar spelade den vidare in till Erabi, som stod onside och helt solokvist för en sekund. Jusef höll i och försökte vinkla in avslutet i bortre krysset, men bommade. Vi fick därefter se ett rätt så böljande ställningskrig där IFE oförtrutet försökte få igång sitt läbbiga kombinationsspel i sista tredjedelen, men aldrig riktigt lyckades spela sig fram till de heta kvitteringslägena.

Det vassaste var kanske den frispark som Hammar till sin förtvivlan fick emot sig med 20 minuter kvar. Han fick dock själv bollen på sig i muren, då Emmanuel Boateng inte hittade igenom. Situationen uppstod några minuter efter att Simon Strand varit i hetluften mot sin tidigare klubb – ytterbacken hamnade i en sådan där Mitt i Naturen-ultrarapid-utdragen löpduell med Valdimarsson, som visade oväntad speed för en målvakt. Islänningen hann först på bollen och kapades av en fortsatt satsande Strand, som varnades.

Simon som förstås inte var mer poppis nu på bortastå fick strax därefter på ett fint inlägg, från ytan just framför det gulsvarta följet, där Nahirs direktskott skickades över. Elfsborg försökte mata igång en forcering, men Dovin tog hand om inläggen och de avslut som mäktades med. Desto farligare var, åtminstone potentiellt, de kontringar som inbytta Marcus Rafferty, August Mikkelsen och Viktor Djukanović iscensatte – men tajmingen med offsidelinjen var inte den bästa. Gott nog med 1-0 förstås, och längst stannade Strand kvar för att fira trepoängaren med supportrarna.

Henric Wauge

Härnäst väntar tre bortamatcher; Kalmar FF, Hudiksvall i cupen och Mjällby (klicka här för att boka resor med Bajen Fans!). Därefter, den 3 september, är det dags för hemmaderby mot AIK.

Foto överst: Bildbyrån