toggle menu

Chockartat tapp till kryss efter vackra Bajenbaljor

Av Mattias Jansson, Publicerat för 10 månader sedan.

Martí Cifuentes mönstrade en riktigt ung startelva och gick dessutom tillbaka till 4-3-3 i sin sista match som Hammarby-tränare, där ”åldermannen” och kaptenen Nahir Besara såg ut att visa vägen mot tre poäng med en 1-0-frisparksdelikatess och ett överhopp till 2-0. Sirius, som både haft en boll i insidan av stolpen och fått ett straffdomslut ändrat till uppkast, tog sig dock tillbaka med två mål på tilläggstid och chockade 17 000 på läktarplats. Bajens tredje raka sena tapp då man stått som hemmalag innebär att fjärdeplatsen nu också är matematiskt körd.

Jay Foster

Hammarby tog hand om avsparken och etablerade visst tryck i den omedelbara matchinledningen, men efter två minuter utbrast Sirius analytiker ”YESYESYES!” från sin plats vid pressläktaren, då den blåsvarta pressen tvingade Oliver Dovin att slå ut bollen till inkast. Snart satte sig ändå en förväntad matchbild; att Bajen satte tonen på offensiv planhalva. Första halvchansen skulle ändå bli gästernas. Elva minuter in kom Edvin Kurtulus fel in i en satsning och träffade betydligt mer av Tashreeq Matthews än bollen. Det gula kortet åkte upp och succéanfallsvärvningen från i somras, Wessam Abou Ali, fick bra träff på sin frispark även om Dovin var med i sitt hörn. HIF-spelövertaget gav samtidigt ett helt knippe avslut strax utanför David Mitov Nilssons målram.

Just i halvlekens mitt drog Hammarby på sig sin andra varning, då domarteamet menade att Gül hindrade en omställning vid mittlinjen. Den unge anfallarens åsiktsskiljaktigheter med det för dagen gulsvarta laget fortgick tre minuter därpå. Marc Llinares ordnade då en kantfrispark åt vänster, efter att ha knuffats omkull av Joeri de Kamps, som Nahir Besara tog hand om. Deniz var absolut på rätt sida då han knoppade bollen i nät, och anfallaren hann börja fira med supportrarna, men detsamma kunde man dessvärre inte säga om Fredrik Hammar – som stod tydligt offside då lyftningen skickades in och sedan nog påverkade spelet mer än han tänkt sig i luftrumsgröten.

Men strax efter att Markus Karlsson fått se ett rappt andrabollsskott ur halvmånen räddas, så talade Besaras frisparksfot på nytt. Sju minuter återstod till vilan då Viktor Djukanović på patenterat maner vek in från sin vänsterkant och sökt avslut, men gjordes omkull i vasst läge för en beprövad exekutör. Publiken var i detta skede vansinnig över att kortet inte åkte upp men blev snart; Nahir klev fram – och skickade upp 1-0 i bortre krysset. Han var dessutom nära att utöka halvannan minut därpå, sedan Karlsson stuckit in bollen i straffområdet. Besara fick två skottförsök på sig, men Mitov Nilsson sprattlade till med en fingertoppsparad som hade platsat i vinterns bandymöten klubbarna emellan.

Kenta Jönsson

Det blev därmed en grönvit uddamålsledning som utgjorde förutsättningarna inför den andra trekvarten. Den hängde på en skör tråd sju minuter in, då det för första men inte sista gången blev väl plottrigt i grönvitt straffområde – Melker Haier nöp till från vänster och träffade insidan av bortre stolproten, innan bollen på ett nästan serietecknat sätt studsade rakt i Dovins famn. Och två minuter därefter pekade huvuddomaren på straffpunkten, sedan djupledslöpande Abou Ali pressat Oliver vid Nathaniel Adjeis hemåtpassning. Och nog för att Dovin fick en sisådär förstatouch på bollen, men han skickade tydligt iväg den med vänstern – i god tid innan anfallaren föll över hans ben. Turligt nog för alla inblandade, så hade assisterande domaren återigen ögonen med sig och utfallet blev istället uppkast.

Snopet ändå för Sirius, förstås, och än värre blev det ur blåsvart hänseende fem minuter därpå. Abou Ali gick återigen omkull i straffområdet, och vädjade om kompensation till domarteamet, även om det hade varit en lika besynnerlig bedömning som den nyliga. Istället vände spelet. Montader Madjed satte fart på bollen som Gül mycket elegant direktskarvade ner i högerkorridoren, där Karlsson fångade upp den. I tre mot två-läget hoppade Besara kyligt över ytterbackens inspel, och Viktor fick således ett enkelt, centralt avslut.

Sju minuter därefter, precis i halvlekens mitt med andra ord, så genomförde Martí Cifuentes de två första av fem byten. Edvin Kurtulus tvingades utgå efter en duell i egen box, och en av misstag startannonserad Mads Fenger äntrade därmed planen på riktigt, medan Llinares ersattes av Anton Kralj. Kvarten som sedan följde innehöll ytterligare ett dubbelbyte där August Mikkelsen och Marcus Rafferty ersatte Djukanović och Alper Demirol, och var överlag av det hafsigare slaget där höjdpunkten istället blev att läktarna växelsjöng Eurovisionshymnen. I minut 82 gjordes sedan Rafferty omkull i ytterligare ett högintressant frisparksläge, men den här gången fick Besara inte bollen förbi muren. Sprudlade hade det måhända inte gjort, men vi hade fått se två riktigt tjusiga baljor och en nöjd hemmapublik började segersjunga i 89:e.

Det som sedan hände var lika osannolikt som Hammarbys upphämtning till 2-2 på stopptid i Borås häromåret – bortsett från att Sirius nog hade samlat ihop till åtminstone en balja. En och annan på läktarplats unnade nog nästan inbytte André Alsanati att tröstmåla i 92:a, i synnerhet om man sett yttern underhålla i Bajens P19-lag då det begav sig. Alsanati drog nytta av en snedträff då Fenger skulle rensa och Dovin som var på skottet kunde inte mota det fullt ut. Men där borde det förstås ha knutits till. Istället kunde Sirius gå till ett sista anfall då de fyra tilläggsminuterna löpt ut, men där en halvminut lagts till efter 2-1-målet. Abou Ali nåddes sånär av en djupledsboll, där Oliver tog sig ut snabbt och stötte undan bollen till vänster. Därifrån lyftes den in i boxen – och en uppflyttad Henrik Castegren kunde ostört vinkla dit sitt nickavslut. Matchen blåstes sedan av direkt på avspark, inför 17 000 chockade grönvita och 700 rusiga blåsvarta. Inte ett helt ologiskt resultat, rent krasst… men någon rimlighet fanns knappast i upplösningen.