toggle menu

Andra raka 3-0-försäsongssegern – "Klar uppryckning efter paus"

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 år sedan.

HIF har fått bättre styr på såväl offensiv som defensiv efter cupderbyförlusten. Motståndet har visserligen inte varit i paritet med de förväntade topplagen i Elitettan, men efter 3-0 mot F17-landslaget förra helgen vann Bajen med samma siffror mot Sätra SK. I andra halvlek duggade orangea humörtapp lika tätt som grönvita lägen och siffrorna kunde blivit betydligt större. – Vi både höjer den tekniska skickligheten och erbjuder bollhållaren fler alternativ i andra, konstaterar tränare Isak Dahlin.

Matchinledningen var väl böljande och Hammarby hade svårt att få tag i taktpinnen. Det största undantaget: Felicia Savings speluppfattning och kreativitet gav flertalet mackor bakom stickare genom den orangesvarta backlinjen – den första efter elva minuter. Emma Jansson friställdes men Sätras nummer 1, Amanda Gren eller Cornelia Kuoppala som delade på tröjan, kom ut snabbt och fick kroppen bakom skottet.

Nära var det visserligen också kvarten in när Klara Folkesson och Emma Jansson samarbetade – centertanken fördelade ut till vänster och fick sånär tillbaka bollen i boxen av tian, och såväl Alice Rudas lobbförsök som Astrid Larssons rökare i de följande momenten hade kunnat resultera. Och ytterligare ett par minuter senare kunde Folkesson också ge Hammarby ledningen, med ett hårt vristavslut som målvakten var på, efter att hon fått bollen centralt av Hanna Lundkvist (som just blivit bestulen på ett friläge där F17-landslagskompisen Saving spelat fram). Men i övrigt gav halvleken inte mycket att ta med sig vidare in i försäsongen.

– Ett motstånd vi såklart ska slå alla dagar i veckan, och trots att vi möblerar om lite i elvan tycker jag att första halvlek ändå inte är godkänd. Även om vi vet att vi har en bra bit kvar i vårt anfallsspel tycker jag att vi gör för mycket konstiga saker, både tekniskt och beslutsmässigt. Sätra spelar fysiskt och vi har svårt att sy ihop tillräckligt många bra aktioner i rad för att få dem att gå sönder. Trots det leder vi ju, men att inte skapa fler målchanser mot detta motstånd är krasst inte tillräckligt bra, säger tränare Isak Dahlin om första akten.

De nämnda ommöbleringarna innebar bland annat att Alma Nygren testades som vänsterback med Alice Ruda till höger i backlinjen. Till andra fick Nygren byta kant då Lundkvist, vanligen högerytter, flyttades ner ett snäpp. Men hon tog i princip hand om hela sin flank – Emilia Larsson och Ellen Gibson som spelade andra halvlek användes båda centralt. Det dröjde bara två minuter innan Lundkvist fyllde på in i straffområdet och drogs omkull med båda händerna av Sätra-backen. Straffen satte Jansson säkert dit.

Bajen tilldömdes ytterligare en straffspark kvarten in i halvleken, när Emilia gjordes ner av Gren eller Kuoppala som rundats, men efter polsk riksdag och högljudda protester från gästernas bänk ändrades domslutet – när Emilia lagt upp bollen och i princip påbörjat ansatsen. Sista halvtimmen var det i det närmaste spel mot ett mål. SSK slog ifrån sig, som bäst. Som värst? Då tappades fattningen med flera kapningar bakifrån. Två stod Mirjana Jovanovic för – båda borde ha ha gett rött direkt, men hon visades åtminstone ut, efter sitt andra gula i 68:e.

Filippa Graneld byttes in i samma veva, ihop med Merlinda Shabanaj, och hann med två träffar på samma fläck i målvaktens högra stolprot. Gren eller Kuoppala storspelade också under sin halvlek och höll nere siffrorna – bland annat med två surrealistisk reflexräddningar från nära håll. Jonna Andersson i HIF-buren hade desto mindre att stå i, utan fick mest öva på utrusningar vid lycka till-bollar, med gott resultat.

Två ramträffar alltså, men inget mål för Filippa, som fick revanschera sig något då hon stod för inspelet vid 3-0 i 81:a. Merlinda roffade åt sig en motläggsboll till vänster och Emma skulle dra till – men bollen studsade tillbaka, och på rätt plats för en bredsida i nättaket fanns då Emilia. En bra mycket bättre andra halvlek, även om SSK kroknade betänkligt såväl fysiskt som mentalt, vilket Dahlin instämmer i:

– Ja, vi både höjer den tekniska skickligheten och erbjuder bollhållaren fler alternativ, vilket gör att vi på ett bättre sätt kan låta bollen gå och såga oss fram till Sätras straffområde. Ska man anmärka på något är det väl att vi bör göra betydligt fler mål på alla dessa målchanser eller chanser till mållägen vi ändå radar upp. Vi kan ändå summera en klar uppryckning i andra halvlek och en klart godkänd insats, där vi kan ta med oss vad och hur vi behöver fortsätta träna på, i framförallt vårt anfallsspel, avslutar Bajen-tränaren.

Matchfakta följer men finns här sålänge.