toggle menu

P19: Förlust i målrikt toppmöte på Grimsta

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 år sedan.

Hammarby föll med 3-5 i dagens bortamöte med BP, en tidig toppmatch i P19-Allsvenskans vårserie. Hemmalaget gick tidigt ifrån till 2-0 via en frispark och en straff. Bilal Mohammed reducerade strax därpå, men BP utökade på nytt innan paus. Efter att Mohammed slagit till igen i 51:a var Bajen nära 3-3, men istället kom ett avgörande rödsvart omställningsmål.

Hammarby inledde dagens match med ett starkt press- och återövringsspel, och det dröjde fyra-fem minuter innan BP hade bollen under kontroll på mittplan för första gången. Därefter kunde hemmalaget dock matcha HIF spelmässigt och själva också störa högt upp i planen. Matchens första mål stod Mert Tuncer för, en väl utförd frisparksknorr som Edrisa Bojang var chanslös på, i 11:e minuten.

Kvarten in var BP:s Paulos Abraham också nära 2-0, men David Nilsson hann peta till bollen i sista momangen. Istället kom BP:s andra mål på straff i 26:e, sedan högerbacken Lucas Cedermark gjort ner Zeidane Inoussa. Abraham väntade ut Bojang och då HIF-målvakten gick åt vänster sköts bollen i motsatt riktning.

Bajen replikerade snabbt. En kombination mellan vänsterbacken Leo Lanneborn och hans flankkamrat Olle Edlund resulterade i ett avslutsläge för Bilal Mohammed, som från nära håll satte dit reduceringen. Det var heller inte långt ifrån att även HIF fått med sig en straffspark, strax därefter. Cedermark satte iväg en djupledsboll ämnad för Leon Hien, och efter en studs och en lång tå var han sedan före BP-målvakten Simon Graaswoll; anfallaren såg ut att göras ner efter att ha bröstat fram bollen men domarteamet friade.

Hien gav sig inte utan hade strax därefter två avslut i samma anfall – ett räddat skott och en nick tätt över. Men istället för 2-2 kunde BP, med två minuter till vilan, göra 3-1 efter att Abraham kombinerats fram till ett kallt chippavslut. Och när Theodor Johansson sedan inte fick sitt frisparksförsök på tilläggstid inom målramen, sedan Aimar Sher gjorts omkull, gick Hammarby till paus i tvåmålsunderläge.

Till andra halvlek ersattes innermittfältaren och kaptenen Hampus Söderström av mer offensivt sinnade Noa Williams, varpå Edlund flyttade in centralt. Det gav också ett mer framåtlutat Hammarby, och efter bara fem minuter noterades just Williams för framspelningen till Mohammeds nästa reduceringsmål, efter att Hien fått Graaswoll ur position. Bajen hade bud på mer – bland annat genom Edlunds avslut väl rakt på keepern efter ett snabbt anfall, och då Hien i nästa närkontakt med Graaswoll inte fick träff med sitt nickförsök.

Mitt i anstormningen stegade BP:s högerback Daniel Svensson in från sin kant, hela vägen till ett avslutsläge och skott där Bojang bara kunde se bollen segla i nät. Hammarby höll ändå frenesin uppe någotsånär men efter målmöjligheter för Edlund, Mohammed och inbytte Eeti Ämmälä blev det återigen BP som fick utdelning för ganska liten möda, då man ställde om till Zeidane Inoussas 5-2-mål. (En parentes: Fonti Kanu, Hammarbys futsalvärvning från den gångna vintern som vi inte fick se mycket av under vintern, gjorde ett sevärt inhopp på topp för BP.)

Sista ordet fick Hien via ett kallt avslut, efter att Lanneborn skottfintat, men i 92:a var det förstås för sent. BP var hetare i detta tidiga toppmöte, inte minst i duellspelet. Och för Hammarbys del gäller det att ladda om under träningsveckan, inför nästa helg, då AIK kommer på besök till huvudstaden och ”Kanalplan”.