toggle menu

P19: Hien tremålsskytt i säker 3-1-seger mot AIK

Av Mattias Jansson, Publicerat för 5 år sedan.

För grönvitt vidkommande gällde det att studsa tillbaka efter föregående helgs 3-5-snyting på Grimsta IP – och det gjorde Hammarby, med besked. Efter inspel från höger respektive vänster ytterback, Lucas Cedermark och Oliver Svalander, kunde anfallaren Leon Hien tidigt trycka dit såväl 1-0 som 2-0. Och när AIK väl reducerat i 67:e replikerade Bajen snabbt, via ett nytt samarbete mellan Svalander och Hien.

Det i helgen försiktiga vårvädret fortgick under dagens P19-derby; mulet i första halvlek och soligt i andra, med 15-talet grader på termometern. Temperaturen var dock skapligt hög inför kraftmätningen mellan femman Hammarby och tvåan AIK, en match som hemmalaget var starkast i, och rivalerna bytte därmed plats i den vårallsvenska serietabellen.

Oliver Nnonyelu Dovin var tillbaka mellan stolparna efter P17-EM, men målvaktstalangen hade inte alltför mycket att stå i under första halvlek, som Bajen rivstartade. Efter fem minuter läste innermittfältets Olle Edlund ett svartgult bolltapp utan och innan, och högerkantens Bilal Mohammed spelade snabbt vidare till flankkamraten Lucas Cedermark – ytterbackarna hamnade allt som oftast högre upp i banan än yttrarna i ett frejdigt grönvitt anfallsspel. Vid direktinspelet höll sig Leon Hien framme i bortre ytan, för en vältajmad halvvolley tillbaka mot första stolproten.

En smakstart förstås. Och spelövertaget var rätt så markant, samtidigt som det ska sägas att ”Gnaget” kom till huvudstaden med ett något yngre manskap. Kvarten in fick Nnonyelu Dovin ändå visa mästerskapstakter – likaledes P-landslagsmeriterade Leonardo Garroz fick tag i ett inlägg från vänster, men keepern kom ut snabbt och roffade åt sig bollen. Därefter dröjde det inte länge innan Hien slog till på nytt. Här drogs anfallet upp till vänster. Edlund noterades för en ny ”hockeyassist” när han såg Oliver Svalander fylla på, och inlägget blev lika vältajmat som Hiens löpning – 2-0 i 22:a efter ett enkelt näravslut.

Välväxte AIK-anfallaren Mirza Hasanbegović hade strax innan paus en boll som strök högerstolpen, efter att det blivit väl puttinuttigt i HIF-uppspelsfasen, men paussiffrorna var klart välförtjänta. Garroz testade Bajens målvakt på nytt tidigt i andra, men snart var det närmre 3-0 än något annat. Som i den här sekvensen, med bland annat en stolpnick från Hien, efter Mohammeds hörna:

Det fanns ändå tillfällen som hade kunnat ta AIK tillbaka in i matchen. Hasanbegović hann med att skjuta över öppet mål från tre-fyra meter, innan reduceringen kom i 67:e, efter ännu ett vänsterinspel. Rany Georgis höll sig framme och fick dit 2-1 bakom chanslöse Nnonyelu Dovin. Men uddamålsläget stod sig inte länge. Psykologiskt viktiga och definitivt matchavgörande 3-1 kom snabbt, bara fyra minuter därpå. Här blev vice-framspelningen Kevin Jarretts; Svalander tog sig in i straffområdet och hittade Hien vid bortre stolpen, varpå direktavslutet gick tillbaka upp mot första krysset. Därefter kunde Hammarby kontrollera resten av länsderbyt och rulla boll utan att solnaiterna kom åt den.