toggle menu

Revansch med råge när Bajen gick ifrån till klar derbyseger

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

En blek grönvit insats och tillika odiskutabel svartgul vårseger till trots, så kom förstås ett formstarkt Hammarby till dagens höstretur som storfavorit. De uppländska gästerna svarade för en bra första halvlek och tog också ledningen, men Jusef Erabis snabba replik innebar likaläge i halvtid. I andra kunde Bajen gå ifrån till tvåmålsseger även om det blev onödigt spännande, tack vare Nahir Besaras frisparksdelikatess och pausinbytte Viktor Djukanovićs båda välplacerade skott.

 

Peter Jonsson

 

27 568 på den sedan länge utsålda arenan fick, efter tifon och en något fördröjd avspark, se derbyt rivstarta. Hammarby kom till spel med samma elva som 3-0-bortabesegrat Mjällby föregående helg och precis som i sin startdebut då var Marc Llinares mycket offensivt lagd på sin vänsterkant.

 

Blott två minuter var spelade, då spanjoren också var nära att ligga bakom ett grönvitt ledningsmål. Nathaniel Adjeis långa uppspel ställde såväl AIK-fyrbackslinjen som Kristoffer Nordfeldt. AIK-målvakten kom ut fullständigt på mellanhand och Llinares kunde spela in centralt, till Jusef Erabi, som med öppet mål och bara en försvarare kvar inte alls fick till avslutet. Gästerna svarade 45 sekunder senare, då säsongens svartgula ljusglimt Rui Modesto hittade Ioannis Pittas med sitt högerinlägg, varpå cyprioten förpassade sin volley högt i insidan av i bortre stolpen.

 

Därefter hände inte fullt lika mycket, fram till mitten av halvleken. Precis innan tillställningen återigen tog fart rejält, så fick vi se världens längsta inkast, signerat Simon Strands kantduellant Erick Otieno. Inte sett till längd, alltså – men bortakaptenen Alexander Milošević hade förtvivlat svårt att knyta sin sko. Skenet i temposänkningen bedrog dock, för det var AIK som alldeles därpå skulle sätta fart framåt. Efter ett par duellvinster framför den offensiva tredjedelen kunde Anton Salétros stega in i densamma, och via en skottfint skapa sig utrymme för att friställa Omar Faraj, vars avslut solo med Oliver Dovin var otagbart.

 

Avspark skulle föga förvånande också dröja, då AIK tycktes ha klivit ut i trapphuset på Evenemangsgatan 31 och övertalat förbundet att återinföra 1990-talets timeoutregel. Hammarby lät sig inte beröras nämnvärt och Llinares tog sig strax efter att spelet satts igång till ännu en framstöt, den här gången djupt in i straffområdet, dock utan att få ordning på bollen som Strand skickat över dit. Men kvitteringen skulle ändå komma snabbt. Bajen spelade sig ur pressen och Adi Nalić kunde driva upp bollen långt längs vänsterkanten. Erabi tog emot och snart fick Fredrik Hammar läge för halvdistansskott. Träffen blev bra, och Nordfeldt lyckades inte hålla avslutet, där Erabi höll sig framme och rakade dit returen sedan Otieno upphävt offsiden. 1-1 stod sig till paus, då slutkvarten inte blev alltför händelserik, om än duellspäckad.

 

Henric Wauge

 

Och matchens första hörna fick vi faktiskt vänta hela 50 minuter på. Nalić hade då satt fart på bollen centralt varpå Strand fått se sitt inlägg täckas. Att HIF fick fram den offensiva fasta var ingen tillfällighet; den grönvita öppningen på andra halvlek var övertygande. Tio minuter in var det nära ett bolltapp där bak, men istället kunde Edvin Kurtulus fläka sig och vräka upp bollen i planen. Erabi sög ner uppspelet då han vann en mot en-duellen med Milošević, och anfallaren vred och vände sedan på andre mittbacken Sotirios Papagiannopoulos, utan att hitta utrymme för skott. Avslutet blev istället Nahir Besaras, och täckt till ytterligare en högerhörna, som Mads Fenger mötte med nick utanför bortre.

 

Strax därefter, i 57:e, hittade Adi in till Strand som tagit sig in centralt där han gjordes ner av Dino Beširović och fick frisparken med sig. Besara stegade fram – och från 26-27 meter pricksköt han i krysset, till vänster om målvakten. Stek: vänd. Därefter dröjde det bara åtta minuter innan Viktor Djukanović, som ersatt Loret Sadiku i paus då den senare inte kunde spela vidare, klev in i handlingen på allvar. Och det var ett riktigt mönsteranfall som gav utökad ledning. Llinares bröt efter ett längre bortaanfall och fann Besara centralt på egen planhalva. Nahir petade bollen vidare till Jusef, och fick den åter efter en löpning till vänster. Viktor släpade kvar vid straffområdesgränsen och tog emot inspelet, innan han behärskat bredsidade dit 3-1, lågt i bortre burgaveln.

 

AIK svarade med ett trippelbyte, som inte gav omedelbar effekt. Istället kunde Erabi showa mot frustrerade motståndare, med tre tvåfotare på raken. Men nästa förändring, som var påtvingad då Modesto gick av skadad, skakade liv i derbyt på nytt. Bersant Celina, lånevärvad just innan fönstret stängde och en av de nyligen inbytta, hittade ersättaren på högerbackspositionen med en chipp in i boxen – Mads Thychosen fyllde på och tryckte dit reduceringen.

 

Mycket tid kvar; kvarten plus tillägg, och nog blev det nervöst åtminstone på läktarplats. Hur svajigt det såg ut på planen beror nog på ifall man går på känslan i stunden eller ser matchen i efterhand, men kassaskåpssäkert var det knappast. Pittas gick minuten efter 3-2-målet omkull i straffområdet och vädjade förgäves till domarteamet, och ytterligare minuten därpå sköt Celina halvmetern över. Bajen hade å sin sida en möjlighet att punktera matchen, då Nordfeldt svarade för en enhandsräddning mot Nalić.

 

Kort därpå lämnade Bajens två första målskyttar, Erabi och Besara alltså, plats för Shaquille Pinas och August Mikkelsen. Den förstnämnde tog över Nahirs roll som sittande mittfältare, och låg naturligt nog snäppet mer defensivt i planen. Ytterligare farligheter bakåt slapp vi. Och istället kom det definitiva avgörandet i den första av sex tilläggsminuter. Pinas bröt högt upp i planen och gav Djukanović bollen, som fördelades vidare till just inbytte Markus Karlsson. Högerbacken hittade in i halvmånen, förbi flera gulsvarta, där Viktor tog emot – och lade bollen tillrätta för ett mäktigt vänsteravslut som dunkades in via ribban.

 

Ståplats, ett av få områden där AIK faktiskt imponerat i år, piskade likväl på för fortsatt forcering – och i 93:e fick Dovin kliva fram med en vass enhandsparad på Beširovićs flacka skott. Men det blev alltså de gungande hemmaläktarna som, efter en avslutning med käbbel på planen, kunde fira revanschen ihop med de som gjort det på planen.

 

Bildbyrån

 

Nästa omgång låter vänta på sig till den 17 september, då Malmö FF kommer på besök – köp biljett på denna länk! Och missa inte att stilla suget under landslagsuppehållet på bästa sätt; höstens damallsvenska derby där Bajen jagar topplaceringar går ju av stapeln nu på söndag, på Tele2 Arena – köp plåt till Bajen-DIF här!

 

 

Foto överst: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS