toggle menu

SFL: Stark 3-1-vinst mot Göteborg – ”Väldigt påkopplade”

Av Jocke Eriksson, Publicerat för 4 år sedan.

Under söndagen kom guldfavoriten IFK Göteborg till Eriksdalshallen. IFK låg då tvåa i tabellen, efter att ha vunnit fyra matcher, spelat en oavgjord och samlat in 13 poäng. ”Blåvitt” kunde ställa sex landslagsspelare på banan och bubblade av självförtroende i de Eurosport-intervjuer som sändes inför matchen. HIF låg visserligen trea, men hade under de två senaste matcherna endast spelat in en poäng, så det var lite upp till bevis nu. I artikeln med referatet ser du även målen.

Hammarby startade med Benny Lekström i målet och en förstafyra bestående av Michel Basberber, Liridon Makolli, Sebastian Holmqvist och Özgür Yasar. Den rutinerade fyran satte Viktor Jansson i IFK-målet under press direkt, och tvingade honom till två fina räddningar redan under den första minuten. Men det tredje försöket lyckades Bajen överlista honom, efter en hörna där Basberber slog bollen stenhårt i brösthöjd mot bortre stolpen. ”Basse” Holmqvist tajmade perfekt och stötte enkelt ledningsbollen i mål.

Några minuter senare kvitterade IFK Göteborg genom en fin uppvisning av Emilio Rossi. Han snurrade upp Bajen-försvaret och satte bollen snyggt bakom Benny. 2-1 kom också via en fast situation. Nu var det ”Basse” som petade bollen till Mosaddiq Zekria, och ”Musse” lyckades hitta en lucka genom hela IFK-försvaret och in i nätmaskorna bakom Jansson.

Strax därefter drog gästernas Fehim Smajlovic på sig sitt första gula kort, när han bryskt drog ner Elvir Spahovic, och stoppade honom från att komma till ett farligt två mot en-läge. Rätt agerat just då, men det skulle visa sig kostsamt senare under matchen.

Hammarby sökte ofta sina pivoter med långa bollar och man letade in till dem från alla möjliga håll, både från wingar och liberos och med Lekströms välriktade utkast. I femtonde minuten gav det också resultat. Yasar var uppvaktad av två försvarsspelare, men kunde med sin fysik vinna en serie dueller och till slut göra 3-1 för Bajen.

I paus pratade man mycket om behovet av att fokusera på defensiven i andra halvlek. Göteborg pressade högt och är erkänt farliga. I andra halvlek gjorde också Bajen exakt det man pratat om. Det blir en uppvisning i hur man ska försvara sig i futsal. IFK såg väldigt bleka ut, men det var helt och hållet Hammarbys förtjänst. Smajlovic drog i en sekvens återigen ner Spahovic, och den här gången fick han sitt andra gula kort. HIF fick alltså spela fyra mot tre, men utan att det resulterade i mer än en farlig dubbelchans.

Matchen slutade 3-1 och Hammarby övertog därmed andraplatsen i SFL från IFK Göteborg. Nu väntar ett uppehåll för en landslagssamling och Nordic Cup, där Hammarby har Sebastian Holmqvist, Alan Arslan och Taha Abdi Ali med. Sedan åker Bajen till Borås den 8 december, för nästa Eurosport-match. Tränare Daniel Blanco ville inte lyfta fram någon enskild spelare efter vinsten mot “Blåvitt”, utan såg trepoängaren helt och hållet som en lagprestation.

Tränarkollega Micke Hedlund tyckte så här om segern:
– Vi har möjlighet att förbereda oss mycket bra under veckan. Vi tränar avslut och press. Vi har haft lite problem med just avsluten, men får till dem i veckan. Vid torsdagens teoripass är alla spelare väldigt påkopplade. Det känns att det är en viktig match på gång, och under matchen visar man också att man hängt med på teorin, då man följer matchplanen till 100 procent.