toggle menu

Smakstart på höstsäsongen – med femte raka nollan

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Med varsitt påpassligt mål kvarten in i första respektive andra halvlek, så såg VM-pjäserna Madelen Janogy och Simone Boye till att Hammarby kunde resa hem från ett regnigt Småland med tre poäng. Och medan regnet tilltog över Visma Arena, så fastställde inbytta Smilla Vallotto segersiffrorna till 3-0 med ett präktigt mål elva minuter in i sin allsvenska debut. Det tajtar också till sig i tabelltoppen, då Bajen nu kan blicka mot derbyt med en fin serieomstart och fem raka nollor i ryggen.

 

Bildbyrån

 

Det spelades två elitmatcher i landets sydligare delar denna fredagskväll – och visst är det noterbart att Hammarby drog mer klackpublik till sin kortsida i Växjö, än vad Örgrytes och ÖSK:s herrar mäktade med på Gamla Ullevi, med uppemot 200 grönvita. De tillresta levererade också ett finurligt tifo, anspelande på den sinkade avsparken i förra besöket på Visma Arena, bakom buren där Anna Tamminen kunde återgå i allsvenskt spel efter comebackhalvleken i höstgenrepet.

 

Därefter var det alltså dags att ställas mot Växjö, för närvarande i ingenmansland i tabellen, men utan Evelyn Ijeh. Anfallaren som lämnade för spel inför betydligt mer folk i mexikanska Tigres stod för tio av lagets 17 mål under våren, och frågan är om det kan börja osa katt i slutfasen för småländskorna. Kvällens serieomstart kan inte ha varit helt betryggande för hemmapubliken, som visserligen fick se en halvhygglig laginsats, men utan att man var nära att överraska mot Bajen.

 

Simone Boye hade en tidig hörnnick utanför och Julia Roddar ett bra halvdistansskott, som Hensley Hancuff fick sträcka ut för att rädda – och då mäter ändå den amerikanska Växjö-målvakten 190 centimeter. Hon hade likväl ingen chans att hinna upp mot ribban med någon näve kvarten in. Då hade Emma Westin, åter på innermittfältet bredvid Roddar, sökt Ellen Wangerheim i boxen. Efter motlägget som uppstod i duell med mittbacken fanns en tydligt spelsugen Madelen Janogy på rätt ställe – och 0-1 pangades dit via ribban.

 

Hemmalaget fick fram en halvchans i halvleken. Halvtimmen in slog jänkaryttern Larkin Russel, genomgående främsta offensiva hotet, ett inlägg där Juliette Kemppi fanns stationerad i boxen. Simone Boye lyckades ta sig in på rätt sida och volleybryta bollen över ribban, även om Växjö här bestals på en hörna. Russell hade också ett skott som ändrade riktning på Alice Carlsson, varpå Tamminen fick plocka fram en hockeyaktig räddning, halvt ner på knä. Närmre var då HIF att utöka, då Wangerheim återigen duellerat fram ett läge åt Janogy, som fick se burväktaren hinna precis före.

 

Henric Wauge

 

Andra halvlek utspelade sig i tilltagande höstregn, och även om Hammarby kanske inte presterade sin allra mest värmande fotboll, så blev två fina mål bra injektioner framför en högljudd kortsida. Inledningsvis var dock Växjö nära att utjämna, även om det i så fall hade varit ett ganska slumpmässigt mål. Någon tillfällighet var det dock inte att just Russel chanssköt ur snäv vänstervinkel – och återigen fick till en styrning via Alice. Bollen gick i en otäck båge men dök inte tillräckligt. Russel kunde också ha fått straff emot sig någon minut senare då Wangerheim gjordes omkull med en klumpig satsning, typisk för offensiv spelare i egen box.

 

0-2 kom då nästa VM-lirare klev in i handlingen. Precis som i mästerskapet resulterade Jonna Anderssons hörna, då högerlyftningen möttes med en nick från Janogy. Avslutet fastnade på vägen, men Boye fanns där för att med en volley stöta bollen i nät. Avgjort, förstås, och bytena kunde rulla igång. Mitt i halvleken sköt Roddar en volley över efter att Vilde Hasund slagit en fin hörnspark. Det blev det sista norskan gjorde i matchen, innan hon ersattes av Smilla Vallotto, samtidigt som Matilda Vinberg löste av Wangerheim.

 

Andersson, Carlsson och Adelina Engman blev nästa gäng att kliva av. Kvarten plus tillägg hade Lotta Ökvist och Thea Sørbo på sig, till vänster respektive höger, och båda skulle förpassa sig till händelsernas centrum – även om det blev svårt att sno Vallottos plats i rampljuset. Ökvist svarade för ett vackert förarbete och ett precist inspel, men nyförvärvets aktion då hon med vänstern – fel fot – tofflade och pricksköt upp i närmsta krysset… den blev kvällens behållning.

 

Sørbo, då? Jo, hon kapades bryskt av utrusande Hancuff i slutskedet, en situation som nog borde föranlett ett rött kort snarare än det gula. Våldsam blev också hopskallningen mellan Eva Nyström och Nesrin Akgün på tilläggstid. Olof Unogård höll på att genomföra hela matchen utan något byte, men då hans högerytter blödde ordentligt från huvudet var han förstås tvungen. En groggy Nyström fick hjälpas av – och någon fadäs med färdigbytt och decimerat spel i ett par minuter slapp vi. Där hittar vi också ett utropstecken, för detta var Bajens femte allsvenska nolla på raken.

 

Bildbyrån

 

I nästa omgång väntar höstpremiär på hemmaplan – och då är scenen Tele2 Arena. Köp biljett till Hammarby-Djurgården den 10 september här!

 

 

Foto överst: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS