toggle menu

Summering av biljettsläpp till UECL

Av Redaktionen, Publicerat för 1 år sedan.

Det har troligtvis inte gått någon obemärkt förbi att Hammarby haft biljettsläpp till Europamatcherna mot Nederländska FC Twente. Vi tog en kort stund för att summera läget och reda ut ett och annat frågetecken som uppstått i samband med biljettsläppen.

 

Hammarby – FC Twente 

 

Biljettsläpp till hemmamatchen skedde i förra veckan i en turordning där säsongskortsinnehavare till herrlagets matcher i Allsvenskan först erbjöds att köpa sina ordinarie platser. Därefter var det medlemmars tur att köpa biljetter innan försäljningen släpptes upp till allmänheten.  

 

På det stora hela gick biljettsläppet bra. Ett problem som dock upptäcktes i samband med biljettsläppet för medlemmarna var att ett fåtal av säsongskortsplatserna (som alltså sålts dagarna innan) varit fel prissatta. Detta berörde cirka 150 stolar på arenan och innebar att säsongskortsinnehavare vid dessa platser fick betala ett felaktigt (för högt) pris.  

 

Biljettleverantören kunde snabbt identifiera problemet och konstatera att detta berodde på ett handhavandefel hos biljettadministrationen hos Stockholm Live. De som berördes av detta och betalade för mycket för sin biljett håller i detta nu på att återbetalas mellanskillnaden. Rätt ska vara rätt. 

 

FC Twente har erbjudits 1 500 biljetter för sina supportrar till matchen på Tele2 Arena. 

 

Till just hemmamatchen har det i skrivande stund sålts lite drygt 16 000 biljetter. Du kan köpa biljetter till matchen här https://hammarbyherr.ebiljett.nu/home/tickets/499/false  

 

FC Twente – Hammarby  

 

Till bortamatchen mot FC Twente har det, sedan lottningen blev klar häromveckan, hållits en dialog mellan klubbarna om tilldelning av biljetter till gästande supportrar. Detta gjordes direkt på UEFA:s högkvarter i Nyon, där lottningen ägde rum och Hammarby hade representanter för klubben på plats, samt i en efterföljande dialog mellan klubbarna. Gästande lag har enligt UEFA:s tävlingsbestämmelser rätt att tilldelas biljetter motsvarande fem procent av arenans totala publikkapacitet. 

 

FC Twente argumenterade initialt att Hammarby skulle tilldelas 1 350 biljetter, alltså färre än de bestämda fem procenten eftersom arenan, De Grolsch Veste, har en publikkapacitet på 30 000 åskådare. Detta fick det slutligen backa på och Hammarby tilldelades 1 500 biljetter i enlighet med tävlingsbestämmelserna.  

 

Biljettsläppet till bortasektionen på De Grolsch Veste genomfördes i enlighet med de principer för biljettsläpp som varit etablerade under flera år i Hammarby Fotboll och som grundar sig i tidigare årsmötesbeslut, nämligen att medlemmar i Hammarby IF FF ska erbjudas förköpsmöjligheten till särskilt intressanta matcher. Varje medlem fick möjligen att köpa en biljett till matchen. 

 

I detta fall tog det cirka 20 minuter innan 1 500 biljetter var slutsålda, till mångas glädje men till ännu fler supportrars besvikelse. Det var ett stort intresse för biljettköp och vid tiden för biljettsläpp var det cirka 4 500 unika individer som stod i kö för att köpa biljetter. 

 

Vid biljettsläpp där det är extra stort tryck använder sig biljettleverantören AXS av ett digitalt kösystem för att slussa in biljettköpare i en takt som systemet klarar av att hantera utan att bli överbelastat. Eftersom processen för själva kö-systemet har varit flitigt diskuterad kommer här ett redogörande för hur den fungerar. 

 

Så fungerar kö-systemet hos AXS 

 

AXS använder sig av ett digitalt kö-system för att balansera belastningen på systemet vid biljettsläpp där efterfrågan och trycket är stort. Kö-systemets livscykel delas, enkelt förklarat, in i tre avsnitt. 

 

Pre queue – för-kö 

 

Denna är normalt sett konfigurerad att öppna 30 minuter innan försäljningen startar, så om biljettsläppet sker kl. 10.00 startar för-kön kl. 09.30. Den ger ett skydd till systemet och gör det möjligt för AXS att mäta efterfrågan på ett evenemang.  

 

Som biljettköpare hamnar du i kö i detta flöde, men du tilldelas inte plats i kön för att komma till försäljningen. 

 

Queue – kö 

 

När försäljningen startar, i exemplet ovan kl. 10.00, kommer alla kunder som placerat sig i för-kön tilldelas en slumpmässig plats i kön och kommer släpps därefter in i tur och ordning i den takt som fastställs av det tekniska team som övervakar försäljningen.

  

Det innebär i praktiken att om du ansluter till för-kön kl. 09.59 har samma chans att släppas in till köpflödet som en som anslöt till för-kön kl. 09.30.  

 

Post queue – efter-kö 

 

I det här läget är belastningen på systemet så låg att du kommer in i köpflödet direkt när du ansluter till sidan. Om belastningen ökar slås kön på igen. 

 

I samband med biljettsläppet till bortamatchen mot Twente har en handfull ärenden kommit till oss för supportrar som menar sig ha haft en annan upplevelse än förfarandet som finns beskrivet ovan. Vi har eskalerat detta till biljettleverantören AXS som tittar på respektive ärende specifikt för att se om det finns några justeringar att göra i kö-systemet. 

 

 

I veckans avsnitt av vår podcast Just Idag kan du höra ett längre snack med klubbens vice vd, Markus Nilsson, som berättar om tankarna kring släppet och hur man från klubbens håll resonerar kring senaste veckans diskussioner. 

 

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS