toggle menu

Surt oavgjord tvåtimmarsmatch i Göteborg

Av Mattias Jansson, Publicerat för 1 år sedan.

Det är nästan ingen idé att så här i efterhand, sedan de snabba klippen och diskussionstrådarna sagt sitt om de många snackisarna i bortamötet med IFK Göteborg, men förstås fordras ett försök att summera tillställningen. Destillerat, så gick Bajen till paus efter 63 minuter med en rättmätig ledning, men i andra kom ”Blåvitt” ut bättre för att slutligen med god hjälp av marginaler kring omdiskuterade situationer rädda 1-1.

Hammarby klev ut i helgrönt och med Mads Fenger fortsatt frånvarande, precis som August Mikkelsen och Viktor Djukanović, efter smällar i föregående derbyseger. Adi Nalić fick fortsatt förtroende från start som central anfallare och flankerades denna varma eftermiddag av Abdelrahman Boudah till vänster och Joel Nilsson till höger.

I matchinledningen satte IFK Göteborg, stärkta av sin gryende form, in en frenetisk press som beredde Hammarby vissa problem men inte gav så mycket mer än en dubbelhörna som följde på en Oliver Dovin-passning i Eman Markovics gap, där Shaquille Pinas redde ut situationen. Det var övertydligt något man pratat om, att dra nytta av de kokande (om än sedvanligt Solna-ramssjungande) hemmaläktarna.

Hammarby tog ganska snabbt över initiativet, men kom länge inte närmre att hota än tre likartade invik från vänster där Boudah vid samtliga tillfällen försökte med halvdistansskott, understödd av en ständigt rännande Simon Strand. Rytmen stördes också betänkligt av att Sebastian Ohlsson blev sittande tre, eller om det var fyra, gånger innan han slutligen fick kasta in handduken och byta – även målvakten Pontus Dahlberg fick ont och sammantaget blev det relativt lägliga timeout-lägen för hemmalaget.

Situationen där Edvin Kurtulus lade bollen tillrätta med handen för inspark, i tron att Dovin släppt ut den över kortlinjen, kunde ha kommits ihåg som den där trickfilmade händelsen i denna tillställning. Om det inte hänt så mycket annat märkligt. Först skulle Bajen dock ta ledningen, i 44:e minuten, då Dahlberg inte fick så mycket näve som avsett på Nahir Besaras hårt inåtskruvade vänsterhörna, och sedan agerade tveksamt då Loret Sadiku knoppade dit sitt första mål i HIF-dressen.

Då vi var två minuter in på den tänkt sju minuter långa tilläggstiden kolliderade Emil Salomonsson olyckligt med Dovin. Efter ett långt avbrott där läkare konsulterades, så togs målvakten av som en säkerhetsåtgärd efter smällen mot huvudet. Davor Blažević fick därmed ta plats mellan stolparna och efter att Hammarby rett ut en blåvit dubbelhörna, då uret tickat upp mot 63 minuter, blåstes första halvlek av.

”Blåvitt” kom ut lika resolut till andra akten och den här gången kunde de grönvita inte ta sig ur greppet. Nära var det fem minuter in då Boudah fick fram en räddande tå och petade undan bollen i sista momangen, vid ett jätteläge för skott. Och ytterligare fem minuter därefter nåddes en helt sopren Marcus Berg av ett inspel från höger, där hemmakaptenen nöp till från ett par meter, men Blažević som stod rätt fick skottet högt i bröstet.

Istället följde ytterligare en av snackisarna, med knappa halvtimmen kvar att spela. Berg tog, utanför spelet, tag i Kurtulus arm och hävde sig in i straffområdet där han händelsevis också föll. Domarteamet kom fram till frispark för… Göteborg och gult kort för… redan varnade Edvin. Nathaniel Adjei klev in i hans mittbacksställe medan Nilsson tog steget ner som högerback, och nu gällde det förstås bara att rida ut stormen; lättare sagt än gjort då laget förstås blev än mer lågt i decimerad form. Detta gjorde Hammarby emellertid betydligt bättre än hur man dittills tagit sig an halvleken.

Med 20 kvar snodde Tesfaldet Tekie bollen av Berg i ännu ett nästan-skottläge, samtidigt som Strand och Linus Carlstrand gick omkull i straffområdet, till viss upprördhet från hemmalägret. Sedan spelet vänt kunde matchen ha tagit ytterligare en annan vändning, då Nahir sånär friställde Adi helt innan han blev nedsablad. Då tio återstod av ordinarie tid hölls Gustav Svensson i herrans tukt och förmaning av Sadiku, så att han bara fick iväg ett obalanserat avslut på Davor från nära håll, efter en vänsterhörna. Annars hade Bajen-defensiven hygglig koll.

Men i 87:e minuten menade domaren att Nilsson gjorde ner Gustaf Norlin, vilket väl var en bedömningsfråga, även om det skulle kunna ses som förmildrande att Blažević i samma ögonblick nöp åt sig bollen och knappast hade kunnat passeras, den potentiella förseelsen åsido. Straff hursomhelst, och Berg satte dit 1-1. I sista ordinarie minuten räddade sedan Davor poäng, då Carlstrand kunde skjuta från nära håll men fick se avslutet benpareras.

Hammarby gick faktiskt i någon mån för ett avgörande på tilläggstid nedanför bortasektionerna; Fredrik Hammar och Jusef Erabi skapade viss oreda efter att ha bytts in, och i 96:e var Tekie nära att kombinera igenom Besara helt sedan Strand tagit en lång löpning som om matchen just sparkats igång. Men säsongens första allsvenska bortapoäng blev bara en.

Härnäst, måndagen den 29 maj, tar Bajen emot Värnamo – köp biljett här!