toggle menu

Sviterna bröts när Bajen föll tungt mot KDFF

Av Mattias Jansson, Publicerat för 11 månader sedan.

Anna Tamminen slog visserligen Älvsjö-målvakten Eva Larssons 26 år gamla rekord för allsvenskt hållen nolla, men fick sedan – knappa kvarten efter paus – kapitulera för Hlín Eiríksdóttir. Målet kom lika logiskt som ologiskt; rimligt efter de första 45 där skånskorna var bättre, men skevt sett till början av andra. Än värre blev läget då KDFF utökade på straffretur i 84:e. Sara Kanutte byttes i samma spelavbrott in och fick dit reduceringen, men för sent, och HIF åkte på årets första hemmaförlust.

 

 

Hammarby hade slagläge, sedan Häcken tappat till 1-1 mot Vittsjö i 93:e på lördagen. De grönvita har fortsatt saken i egna händer, men hemmamötet med Kristianstad blev en motig historia, vilket såväl var självförvållat som en följd av offsidemarginaler på fel sida. Till spel denna soliga men blåsiga eftermiddag kunde Simone Boye inte komma; den danska mittbacksresen fick lämna sent återbud och ersättas centralt av Ellen Gibson. I övrigt valdes alternativet Thea Sørbo på högerkanten denna gång, medan Vilde Hasund var åter i startelvan efter inhoppet och baljan mot Uppsala senast.

 

Kristianstad, som får svårt att nå en topp tre-placering, fick fram en tidig hörna i ribbans översida som Anna Tamminen hade koll på. I övrigt öppnade Hammarby matchen bättre, dock utan att hitta igenom offensivt. Tio minuter in hände däremot något som kanske vände på tillställningen. KDFF lyfte in en kantfrispark och Tilda Persson var ofin nog att komma in sent mot Tamminen sedan bollen plockats ner. Irriterade lagkamrater ville ha mer än en tillsägelse från domarens sida, men satte sedan inte hårt mot hårt. Avgående tränaren Elísabet Gunnarsdóttirs lag spelade lika fysiskt som vanligt och var mindre rädda om stjälkarna i andrabolls- och duellspelet.

 

Lägena i halvleken kom på omställningar, som för Hammarbys del hade kunnat bli farliga med ett bättre beslutsfattande i sista tredjedelen. Bajen fick också ett par bollar till skänks högt upp i planen, utan att kunna slå mynt av möjligheterna. Första räddningen i matchen stod Tamminen för då hon limmade ett flackt skott halvvägs mot paus efter en sekvens där gästerna sånär kommit till näravslut.

 

Fem minuter senare sattes också bortakeepern Moa Olsson i arbete. Alice Carlsson, som nyligen fått ett skott rakt i huvudet, kom till sans snabbt vilket den fina tidiga djupledsbollen mot Madelen Janogy visade. ”Madde” spelade på gränsen då hon vann sin duell till höger och inlägget mot Hasund i bortre var fint – men målvakten hann ner på nicken. Strax därpå bröt ”Gibbe” lika klockrent som nödvändigt då KDFF kom tre mot två. Innan vilan hann Amy Sayer bli tredje bortaspelare att klara sig undan med en åthutning, då hon kapade Eva Nyström som täckt till inspark.

 

Även om Bajen fått fram den på pappret bästa målchansen under de inledande 45, så var alltså KDFF vassare i det mesta, inte minst sett till furbo. Helt belåtet med utvecklingen var det synbarligen inte från grönvitt stabhåll, då ett trippelbyte genomfördes. Smilla Holmberg, Lotta Ökvist och Ellen Wangerheim gjorde sig redo med pausvärmning och Gibson tog därmed klivet upp på mittfältet bredvid Julia Roddar.

 

 

KDFF blev bestulna på en tydlig hörna innan paus och tidigt i andra var det dags för Holmberg, som från och med onsdag slipper bli omskriven som ”snart 17 år fyllda”, att möta samma öde efter att hon tryckt sig förbi två motståndare längs sin högerkant. Hammarby fick betydligt bättre ordning på duellspelet i andra halvlek och det räckte ganska långt; till ett spelmässigt övertag, även om man fortfarande hade svårt att hitta tydliga lägen.

 

Och istället tog gästerna ledningen på ett symptomatiskt sätt. Förstås via en omställning – och sedan Bajen haft offsideflaggans marginaler emot sig vid djupledsbollarna, så fick ”stinsen” denna gång ett hårfint beslut rätt. Hlín Eiríksdóttir rann igenom sedan gästerna vunnit bollen på mittplan och slagit iväg den på ytan till vänster, och efter att ha vänt bort Nyström kunde isländskan trycka dit 0-1 invid första stolpen.

 

Efter att ihop med 1861 åskådare ha riktat en ilska mot domarteamet som denna gång alltså var oberättigad, så samlade sig Hammarby för att prata igenom den dryga halvtimme som återstod. Något riktigt bett i kvitteringsjakten fick man emellertid aldrig, även om de sena av inhopparna snabbt tog sig till lägen. Smilla Vallotto som ersatte Roddar i 66:e var nära att hitta rätt från centralt läge, men utan att få med sig mer än en resultatlös hörna, innan Wangerheim som åter fick spela central anfallare hade ett par halvfarliga distansförsök.

 

Sara Kanutte gjorde sig redo för inhopp med knappa tio kvar. Men innan centertanken hann äntra planen, så blev uppförsbacken än brantare. Återigen bar en kontring med tidigt ivägskickad djupledsboll frukt för de orangea. Tabby Tindell tog sig med någon decimeters och hundradels sekunds marginal in i straffområdet från vänster innan hon kapades av Nyström. Efter sina straffparader under säsongen räddades Tamminen den här gången av ribban då Therese Ivarsson klev fram – men förråddes då lagkamraterna inte alls var på tårna för returen. Den kunde inbytta veteranen Sheila van den Bulk ostört nicka i nät.

 

Då, när det stod 0-2 och sex ordinarie minuter återstod, brann det under fötterna på Hammarby-spelarna – på ett helt annat sätt än vid 0-1 och åtta kvar. Och om vi fått ytterligare halvannan minuts tillägg utöver de fem, så är frågan om Bajen inte kunnat trycka dit en kvittering. Nu kom man inte närmre än 1-2-målet, med 93 på uret. Gibson lyfte då ut bollen till höger och Vinbergs inlägg studsade ner via en KDFF-back – och Kanutte fanns som så ofta på rätt ställe, för att skicka in 1-2. I slutsekunderna ordnade HIF också fram en kantfrispark från vänster som Vallotto tog hand om. Tamminen ville såklart gärna göra en Elaine Burdett så här dagen efter – men bollen rann ut till höger och där fick Gibson läget, men inte rätt träff. Och mer hanns inte med.

 

I nästa omgång ställs Bajen mot Rosengård på bortaplan – boka din resa här! Kommande hemmamöte, lördagen den 21 oktober klockan 15.00, är en ny toppdrabbning då Linköping kommer till Kanalplan – köp biljett här!

 

Foto: Henric Wauge

ANNONSER

Comments

comments

ANNONS